суботу, 1 серпня 2009 р.

Облаштовуємося на ПК

Працюючи з мікроконтролерами доводиться стикатись з трьома робочими місцями:



  1. На комп'ютері: проектування (конструкційне, схемне), програмування...

  2. На столі: макетування, паяння, збирання...

  3. У "полі": збирання, підключення, тестування.


Почнемо з комп'ютера.


Якщо Ви користуєтесь ОС сімейства Windows, то все зводиться до встановлення Microchip MPLAB. Звичайно можна поекспериментувати ще з SourceBoost... Також дуже цікавий продукт - Crocodile Technology.


Але я останнім часом працюю під Ubuntu. Взагалі-то я не новачок у світі unix, раніше пребував багато інших варіантів вільних ОС. Найбільше часу я провів під FreeBSD. Тому я без проблем перейшов на вільне ПЗ. Тож далі - про облаштування Linux-середовища для експериментів PIC-контролерами.


Спочатку вирішимо проблему сумісності програматора PICkit 2 з ОС. Рішення знайшлось тут. Тепер при підключенні програматора до USB-порта, він з'являється в системі.


Далі - використання програматора. Microchip розповсюджує консольну програмку PK2CMD, наразі - v1.20. Качаємо сирці (для нашої системи та версії ядра), компілюємо, пребуємо:


pk2cmd


Але порпатись у командному рядку ліньки... дякувати Canna Software - є графічне рішення, kpk2cmd.


Всеж таки це не повноцінна заміна програми PICkit 2 для Windows - там функціонала та ергономічності побільше... Але працювати можна, і доволі зручно:


kpk2cmd


Наступне питання - написання програм. Для цього можна використовувати або звичайний редактор (vim наприклад) з підсвіткою синтаксису, або спеціалізовану програму - PikLab.


vim


PikLab


У PikLab вже все налаштовано для компіляції, також є відладка. Якщо користуватись vim, усе це доведеться робити "руками". Для цього існують gnupic, gpsim та інші. Ставимо, читаємо керівництва.


Для схемомного проектування є вільна програма PCB та безкоштовна версія EAGLE.

Немає коментарів:

Дописати коментар